Με βαθιά συγκίνηση και εθνική υπερηφάνεια τελέστηκε το μνημόσυνο των 50 εκτελεσθέντων Πατριωτών στην Αγία Σωτήρα από το Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας.

09/08/2017  916
Με βαθιά συγκίνηση και εθνική υπερηφάνεια τελέστηκε το μνημόσυνο των  50 εκτελεσθέντων Πατριωτών στην Αγία Σωτήρα από το Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας.

«Τα επίσημα ιστορικά κείμενα δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα αναρίθμητα ονόματα όλων αυτών των ηρώων, όλων αυτών που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν. Για αυτό πέφτει σε εμάς το χρέος να μνημονεύουμε και να τιμούμε τις πράξεις εκείνων που έπεσαν ηρωικά. Είναι δική μας ηθική υποχρέωση να γράφουμε με ανεξίτηλα γράμματα στις δικές μας τοπικές ιστορίες τα ονόματα αυτών στους οποίους οφείλουμε την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του λαού μας», τόνισε η Δήμαρχος, Γιάννα Κριεκούκη στην ομιλία της, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Με σεμνότητα και μέσα σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας ο Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας τίμησε τους ήρωες που έπεσαν στο όνομα της Πατρίδας και της Ελευθερίας. Το πρωί της Κυριακής 6 Αυγούστου 2017, όπως είναι καθιερωμένο πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης που γίνεται με αφορμή το ιστορικό γεγονός της εκτέλεσης, στην Αγία Σωτήρα Μάνδρας, των 50 Πατριωτών από τους Γερμανούς στις 9 Αυγούστου 1944. Ανάμεσα στους εκτελεσθέντες υπήρχαν και 5 Μανδραίοι αγωνιστές, οι οποίοι με το παράδειγμά τους τιμούν τον τόπο και αποτελούν πρότυπο για όλες τις μετέπειτα γενιές.

Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησαν ομιλίες-χαιρετισμοί από τη Δήμαρχο Μάνδρας – Ειδυλλίας, κ. Γιάννα Κριεκούκη και τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτή κ. Κωνσταντίνο Κατσίκη. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από τους επίσημους προσκεκλημένους, τους φορείς, καθώς και από τα μέλη των οικογενειών των πεσόντων. Τέλος στο προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ακολούθησε μικρή δεξίωση και κέρασμα για τους παρευρισκομένους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Δήμαρχος, κ. Γιάννα Κριεκούκη, ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Κατσίκης, ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Γιάννης Βασιλείου, μέλη των οικογενειών των εκτελεσθέντων, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κ. Ανδριανός Μιχάλαρος, η Πρόεδρος του ΔΣ, κ. Ερασμία Στάθη-Οικονόμου, ο Αντιδήμαρχος, κ. Περικλής Ρόκας, η Πρόεδρος του ΔΟΚΑΠ, κ. Αλεξία Νερούτσου και ο Αντιπρόεδρος κ. Μπάμπης Κανάκης, οι Πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών κ.κ. Τάσος Δούκας και Μελέτης Παπακωνσταντής, ο δημοτικός σύμβουλος.κ. Γιώργος Κανάκης, οι Πρόεδροι των Εξωραϊστικών Συλλόγων κ.κ. Νίκος Καριώτης, Σωτήρης Διολέτης, Ελένη Αντζουλάτου, Μελέτης Ζαφείρης, Εμμανουήλ Λαζάρου, η Πρόεδρος του Οικισμού Πανοράματος, κ. Μαίρη Καρρά, οι Αντιπρόεδροι του ΟΚΦΕ κ. Ευάγγελος Υφαντής και του Συλλόγου Παλαιοκουνδούρων, κ. Ανδρέας Μανιός.