Ημέρα μνήμης και μάθημα Ιστορίας ήταν το αφιέρωμα στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με τον Σάββα Καλεντερίδη που διοργάνωσε ο Δήμος Μάνδρας - Ειδυλλίας

18/05/2017  142
Ημέρα μνήμης και μάθημα Ιστορίας ήταν το αφιέρωμα στη  Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με τον Σάββα Καλεντερίδη  που διοργάνωσε ο Δήμος Μάνδρας - Ειδυλλίας

Εκδήλωση  με αφορμή την ημέρα μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου διοργάνωσε  ο Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας την Παρασκευή 12 Μαΐου 2017 στο Νέο Πνευματικό Κέντρο.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Σάββας Καλεντερίδης ο οποίος αναφέρθηκε όχι μόνο στην ιστορική αλλά και στην πολιτική και στρατηγική διάσταση του γεγονότος της Γενοκτονίας. Μέσα από μία ιστορική αναδρομή και καταγραφή όλων των σημαντικών στιγμών, ο κ. Καλεντερίδης μετέφερε τον προβληματισμό στην σημερινή ιστορικο-πολιτική κατάσταση, αναδεικνύοντας τα ιστορικά λάθη, τις παραλείψεις αλλά και τις προοπτικές που αυτό το γεγονός έχει για την Ελλάδα. 

Η ομιλία προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον όλων των παρευρισκομένων το οποίο εκδηλώθηκε με μία έντονη συζήτηση στο τέλος της εκδήλωσης. Δεδομένης της σπουδαιότητας και της ευαισθησίας που οι Έλληνες αντιμετωπίζουν αυτό το γεγονός η Δήμαρχος, κ. Γιάννα Κριεκούκη πρότεινε και προσκάλεσε  τον κ. Καλεντερίδη να επαναλάβουν μία αντίστοιχη εκδήλωση – ομιλία και στο μέλλον. Η κ. Κριεκούκη τόνισε την σπουδαιότητα της γνώσης και της μνήμης της Ιστορίας οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά στο σήμερα δίνοντας μαθήματα αλλά και προλαμβάνοντας την επανάληψη λαθών του παρελθόντος προς όφελος της Χώρας μας. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκτός από την κ. Κριεκούκη ο πατέρας Δημήτριος Μπίλης, εκπροσωπώντας την 112 Πτέρυγα Μάχης – ΚΕΑ ο  Σμηνίας κ. Αριστοτέλης-Χαράλαμπος Μπάρδης, ο στρατηγός κ. Μελέτης Ρόκας, η Πρόεδρος του ΔΣ κ. Ερασμία Στάθη-Οικονόμου, οι αντιδήμαρχοι κ.κ Γιάννα Αδάμ, Αγγελική Παπακωνσταντίνου και Περικλής Ρόκας, η Πρόεδρος του ΔΟΚΑΠ, κ. Αλεξία Νερούτσου και ο Αντιπρόεδρος κ. Μπάμπης Κανάκης, οι Πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών κ.κ. Τάσος Δούκας και Μελέτης Παπακωνσταντής, οι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων Μάνδρας και Βιλίων κ.κ. Νίκος Παχής και Γιώργος Γκιόκας, εκ μέρους του  καθηγητή και Προέδρου του ΕΝΙΠΕΚ Αλέξη Μητρόπουλου ο Διευθυντής του Γραφείου του κ. Καραμπάτσης Δημήτριος, τα μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων κ.κ. Δημήτριος Καρασαβίδης, Χαράλαμπος Μαυρίδης και Νίκος Παπαδόπουλος, οι Πρόεδροι των Συλλόγων κ.κ. Βαρβάρα Παρασκευοπούλου, Ελένη Αντζουλάτου, Μαίρη Καρρά και Φιλία Λούκου.