Συγκίνηση και περηφάνια πλημμύρησαν τα Βίλια την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018. Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση προς τιμή του Σμηναγού Ιωάννη Σακελλαρίου.

05/11/2018
Συγκίνηση και περηφάνια πλημμύρησαν τα Βίλια την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018.  Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση προς τιμή  του Σμηναγού Ιωάννη Σακελλαρίου.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα αλλά και σε κλίμα εθνικής περηφάνιας αποτέθηκε ο ωφελούμενος φόρος τιμής, στην μνήμη του Βιλιώτη Σμηναγού Ιωάννη Σακελλαρίου που χτυπήθηκε από τα εχθρικά πυρά, τον Νοέμβριο του 1940, και κατέπεσε στην περιοχή Ζίτσας Ιωαννίνων με αποτέλεσμα τον ηρωικό του θάνατο.

Η Δήμαρχος φανερά συγκινημένη τόνισε στην ομιλία της: «Πριν από 78 χρόνια ένας νέος Βιλιώτης, ο Ιωάννης Σακελλαρίου, θα δώσει τον υπέρτατο αγώνα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας. Ένας νέος Βιλιώτης θα ανέβει στο Πάνθεον των Ηρώων αποδεικνύοντας πως αυτός ο τόπος, πως σε αυτή τη γωνιά της γης, στα Βίλια, καλλιεργείται η υπερηφάνεια, το υψηλό φρόνημα, ο αντρειωμένος χαρακτήρας και το πατριωτικό καθήκον» αναφερόμενη στον Σμηναγό.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018 στο ομώνυμο μνημείο στα Βίλια, όπου συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου και εψάλη Τρισάγιο στο Μνημείο του Σμηναγού Ιωάννη Σακελλαρίου.

Στη συνέχεια και στο πλαίσιο των χαιρετισμών η Δήμαρχος κ. Κριεκούκη αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός και τον ηρωικό θάνατο του Σμηναγού Ιωάννη Σακελλαρίου τονίζοντας χαρακτηριστικά πως

«Σας ζητώ να αφουγκραστούμε αλλά και να υιοθετήσουμε από κοινού και όλοι μαζί, στους δικούς μας καθημερινούς αγώνες, τα μηνύματα της θυσίας του Ιωάννη Σακελλαρίου.Οι κίνδυνοι δεν εκλείπουν. Υπάρχουν ακόμα εχθροί, ορατοί και αόρατοι, που επιβουλεύονται την πατρίδα μας. Ας αδράξουμε τη δική μας ευκαιρία, ας αναμετρηθούμε, στους δικούς μας αγώνες, με πρότυπα και συμπεριφορές όπως αυτές του Ιωάννη Σακελλαρίου, ας προσπαθήσουμε να αντλήσουμε λίγη από την ευλογία αυτού του τόπου …..και είμαι σίγουρη πως αυτή η στόφα και η ποιότητα τέτοιων ανθρώπων θα καταφέρει να μεγαλουργήσει.»

Μετά την κεντρική ομιλία της Δημάρχου απηύθυναν χαιρετισμούς ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Βιλίων, κ. Γιώργος Γκιόκας, ενώ ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Ζίτσας – Σακελλαρικού, κ. Πέτρος Μίσσος, συγκίνησε ιδιαίτερα τους παρευρισκομένους καθώς ήταν ένας αυτόπτης μάρτυρας του ιστορικού και ηρωικού γεγονότος. Επίσης η κ. Χρυσούλα Ρούσση απήγγειλε ένα ποίημα που εμπνεύστηκε από το ιστορικό γεγονός.

Στη συνέχεια, μέσα σε κλίμα εθνικής περηφάνιας, έγινε κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και πραγματοποιήθηκε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, ενώ στη συνέχεια δόθηκε μία μικρή δεξίωση για όλους τους παρευρισκομένους στο Δημοτικό Κατάστημα Βιλίων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκτός από τη Δήμαρχο, κ. Γιάννα Κριεκούκη, οι πατέρες Χριστοφόρος Καλαμπόκης και Γαβριήλ Ηλιόπουλος, η Αντισμήναρχος κ. Ελένη Λιώρη Επιτελής ΔΑΥ, εκ μέρους της 112 Πτέρυγας Μάχης ο Αντισμήναρχος, κ. Μελέτης Κοροπούλης Διοικητής της 412 ΜΑΦ, ο κ. Δημήτριος Μπροζιούτης, Διοικητής Α.Τ. Βιλίων, ο κ. Γιώργος Καρεμφιλάκης Εκπρόσωπος του Κρατικού Εργοστασίου Αεροπορίας, εκ μέρους της οικογένειας του Ιωάννη Σακελλαρίου κ. Ιωάννα Πετροπούλου, ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Ζίτσας – Σακελλαρικού, κ. Πέτρος Μίσσος, ο κ. Ιωάννης Τσέλιος Πρόεδρος της Αδελφότητας Ζιτσαίων Ηπείρου, οι κ.κ. Αγγελική Ράλλη και Ξανθούλα Νέζη ως εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συλλόγου Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων, η Πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Ερασμία Στάθη – Οικονόμου, οι Αντιδήμαρχοι, κ.κ. Σπύρος Δρίκος, Αγγελική Παπακωνσταντίνου και Περικλής Ρόκας, η Πρόεδρος του ΔΟΚΑΠ κ. Αλεξία Νερούτσου, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής α/θμιας Εκπαίδευσης, κ. Μελέτης Παπακωνσταντής, οι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων Βιλίων και Μάνδρας, κ.κ. Γιώργος Γκιόκας, και Νίκος Παχής αντίστοιχα, ο Ειδικός Σύμβουλος και Συνεργάτης, κ. Κώστας Πλούμπης, οι πρώην Δήμαρχοι Βιλίων, δημοτικοί και τοπικοί Σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι Συλλόγων και Πολιτιστικών Φορέων.

30 Φωτογραφίες