Σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας τελέστηκε το μνημόσυνο των 50 εκτελεσθέντων Πατριωτών στην Αγία Σωτήρα από το Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας.

07/08/2018  1710
Σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας τελέστηκε το μνημόσυνο των 50 εκτελεσθέντων Πατριωτών στην Αγία Σωτήρα από το Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας.

«Σήμερα τιμούμε 50 Πατριώτες, ανάμεσά τους 5 Μανδραίοι, που στις 9 Αυγούστου 1944 έδωσαν ένα μήνυμα ηρωϊσμού και αυτοθυσίας. Ένα μήνυμα ζωντανό, 74 χρόνια μετά που μας γεμίζει περηφάνια αλλά και ευθύνη.

Κάθε εποχή έχει τους δικούς της αγώνες. Κάθε τόπος δίνει τις δικές του μάχες.

Το σημαντικό χρέος όλων μας είναι να βρισκόμαστε στην «πρώτη γραμμή» γιατί στους αγώνες κανείς δεν περισσεύει.

Αυτό το χρέος κληρονομήσαμε και αυτό θα κληροδοτήσουμε.

Με μια τέτοια παρακαταθήκη και με ομοψυχία είμαι βέβαιη ότι θα τα καταφέρουμε για ακόμη μία φορά» , τόνισε η Δήμαρχος, Γιάννα Κριεκούκη στην ομιλία της, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Με σεμνότητα και μέσα σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας ο Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας τίμησε τους ήρωες που έπεσαν στο όνομα της Πατρίδας και της Ελευθερίας. Το πρωί της Κυριακής 5 Αυγούστου 2018, όπως είναι καθιερωμένο πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης που γίνεται με αφορμή το ιστορικό γεγονός της εκτέλεσης, στην Αγία Σωτήρα Μάνδρας, των 50 Πατριωτών από τους Γερμανούς στις 9 Αυγούστου 1944. Ανάμεσα στους εκτελεσθέντες υπήρχαν και 5 Μανδραίοι αγωνιστές, οι οποίοι με το παράδειγμά τους τιμούν τον τόπο και αποτελούν πρότυπο για όλες τις μετέπειτα γενιές.

Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησαν ομιλίες-χαιρετισμοί από τη Δήμαρχο Μάνδρας – Ειδυλλίας, κ. Γιάννα Κριεκούκη και τον επίτιμο Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, κ. Βασίλη Μπρακατσούλια. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από τους επίσημους προσκεκλημένους, τους φορείς, καθώς και από τα μέλη των οικογενειών των πεσόντων. Τέλος στο προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ακολούθησε μικρή δεξίωση και κέρασμα για τους παρευρισκομένους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Δήμαρχος, κ. Γιάννα Κριεκούκη, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων ο Βουλευτής κ. Αθανάσιος Μπούρας, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ταξιάρχης Φαρμάκης, μέλη των οικογενειών των εκτελεσθέντων, ο επίτιμος Πρόεδρος και η γραμματέας της ΠΟΑΕΑ κ. Βασίλης Μπρακατσούλιας και κα Θεοδωροπούλου, η Πρόεδρος του ΔΣ, κ. Ερασμία Στάθη-Οικονόμου, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Ιωάννα Αδάμ, Περικλής Ρόκας και Σπύρος Δρίκος, η Πρόεδρος του ΔΟΚΑΠ, κ. Αλεξία Νερούτσου οι Πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών κ.κ. Τάσος Δούκας και Μελέτης Παπακωνσταντής, ο Πρόεδρος του ΤΑ Μάνδρας, κ. Νίκος Παχής, ο γραμματέας του ΔΣ. κ. Γιώργος Κανάκης, το μέλος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Ευάγγελος Κώνστας, δημοτικοί σύμβουλοι, οι Πρόεδροι των Εξωραϊστικών Συλλόγων κ.κ. Νίκος Καριώτης, Σωτήρης Διολέτης, Ελένη Αντζουλάτου, Μελέτης Ζαφείρης, Βασίλειος Παπανικολάου, Νίκος Γεωργαγγέλης, Παναγιώτης Λιάρος, ο Αντιπρόεδρος του ΟΚΦΕ κ. Ευάγγελος Υφαντής, η ταμίας του συλλόγου Πανοράματος, κ. Ουρανία Στειακάκη, και διευθύντριες σχολείων κ. Αιμιλία Μαρούγκα και Κωνσταντίνα Πέππα.