Στην παρουσίαση της μελέτης για την διαχείριση του πλημμυρικού φαινομένου που εκπόνησε το ΕΚΠΑ βρέθηκε η Δήμαρχος Γιάννα Κριεκούκη

16/11/2018
Στην παρουσίαση της μελέτης για την διαχείριση του πλημμυρικού φαινομένου που εκπόνησε το ΕΚΠΑ βρέθηκε η Δήμαρχος Γιάννα Κριεκούκη

«Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία που οπωσδήποτε χρειαζόμαστε όλοι οι Δήμοι της χώρας και ιδιαίτερα της Αττικής. Μέσα από τα συμπεράσματα και τις προτάσεις της μελέτης μπορούμε και πρέπει να αναζητήσουμε τις λύσεις εκείνες που θα μας προστατέψουν καλύτερα απέναντι σε ένα φαινόμενο, εκείνο της κλιματικής αλλαγής, που διαρκώς κλιμακώνεται και επιδεινώνεται» δήλωσε η Δήμαρχος με αφορμή την ημερίδα.

Με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από την θεομηνία που έπληξε την Μάνδρα, στις 15 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε ημερίδα,  την οποία συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και είχε ως  θέμα:  «Κλιματική αλλαγή και ακραία φαινόμενα: ένας ανατροφοδοτούμενος κύκλος. Νέα δεδομένα ένα χρόνο μετά την καταστροφική πλημμύρα της Μάνδρας»

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας , που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018, παρουσιάστηκε η μελέτη διαχείρισης του πλημμυρικού κινδύνου την οποία  συνέταξε ομάδα ερευνητών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την επιστημονική ευθύνη του καθηγητή, Ευθύμιου Λέκκα, καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών. 

Η παρουσίαση της μελέτης πλημμυρικού κινδύνου στους Δήμους της Αττικής, προκάλεσε τον προβληματισμό στους παριστάμενους Δημάρχους και τα υπηρεσιακά στελέχη των Δήμων, δεδομένου ότι τα συμπεράσματα που αναδείχθηκαν από τις επισημάνσεις των μελετητών, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να εμφανιστούν εκ νέου ακραία καιρικά φαινόμενα –«μετεωρολογικές βόμβες» τις χαρακτήρισε ο καθηγητής κ. Ευθ. Λέκκας- αντίστοιχων επιπτώσεων με αυτές της Μάνδρας.

Η κ. Γιάννα Κριεκούκη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της ευχαρίστησε και συνεχάρη για την πρωτοβουλία ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην οδυνηρή εμπειρία που βίωσε, πριν ένα χρόνο η πόλη της Μάνδρας και οι κάτοικοί της.  Η Δήμαρχος τόνισε «Οι εποχές των πολυετών σχεδιασμών, των αργοπορημένων μελετών και των ακόμα πιο καθυστερημένων έργων έχει περάσει. Οι ραγδαίες εξελίξεις έχουν ξεπεράσει τον τρόπο που αποφασίζαμε μέχρι σήμερα….. Είναι απαραίτητο να επανακαθορίσουμε ένα αποτελεσματικό μοντέλο σχεδιασμού, να συνεργαστούμε για να σχεδιάσουμε ένα λειτουργικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος.

Η κλιμάκωση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής δεν μας αφήνει περιθώρια για χρονοτριβή. Για το λόγο αυτό θεωρώ σπουδαία την σημερινή ημερίδα και πιστεύω ότι μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες που εμπλέκουν όλους τους φορείς, επιστημονικούς, πολιτικούς, κρατικούς θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις».

 Στην ημερίδα  απηύθυναν επίσης χαιρετισμό ο Αναπληρωτής Πρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων ΕΚΠΑ Ναπολέων Μαραβέγιας και ο Πρόεδρος Π.Ε.Δ.Α. Γιώργος Ιωακειμίδης.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης ακολούθησαν οι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες από τον  Ευθύμιο Λέκκα, καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών με θέμα  «Κλιματική αλλαγή, υδρομετεωρολογικά φαινόμενα και ανθρώπινες παρεμβάσεις σε ένα επιταχυμένο κύκλο καταστροφών» και τον Μιχάλη Διακάκη,Δρ. Γεωλογίας με θέμα «Η επιστημονική και τεχνική διάσταση των ακραίων πλημμυρών. Η περίπτωση της Μάνδρας»

Μέσα από τις τοποθετήσεις τους αποτύπωσαν και υπογράμμισαν τη συνθετότητα και πολυπλοκότητα των φαινομένων, την εμφάνιση νέων κινδύνων και καταστροφών (φυσικο-τεχνολογικής φύσης "NaTech"), τη γεωγραφική ευρύτητα των φαινομένων και τις ενίοτε παγκόσμιες επιπτώσεις τους, τις γεωπολιτικές κρίσεις που μπορεί να προκληθούν, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά και τη συνεχώς εξελισσόμενη επιστημονική γνώση και τεχνολογία.

Οι επιστημονικές εισηγήσεις εστίασαν επίσης στην ανάγκη μείωσης των επιπτώσεων μέσα από δέσμες 10 στοχευμένων δράσεων όπως:

  • την ολοκλήρωση οριοθέτησης των ρεμάτων (ν.4258/2014, Προδιαγραφές ΦΕΚ 428β/2017
  • την υλοποίηση γεω - χωροταξικού και γεω - πολεοδομικού σχεδιασμού
  • την ανάλυση των γεωπεριβαλλοντικών παραμέτρων στη διαδικασία εκτίμησης κινδύνου σε κάθε λεκάνη
  • την θεσμοθέτηση αντιπλημμυρικής περιόδου
  • την υλοποίηση ήπιων δράσεων σε κρίσιμες περιοχές
  • την υιοθέτηση της φιλοσοφίας των ανοικτών ρεμάτων
  • την χρήση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και άμεσης κινητοποίησης
  • την υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πληθυσμού
  • την ορθολογιστική αναδιάρθρωση αρμοδιοτήτων των αρμόδιων φορέων με σκοπό την αποτελεσματικότερη και αμεσότερη λειτουργία τους τον μακροχρόνιο ιεραρχημένο προγραμματισμό μέτρων και έργων με παρεμβάσεις στο υδρογραφικό δίκτυο.