«Επαγρύπνηση για να διαφυλάξουμε τα δάση μας»

«Επαγρύπνηση για να διαφυλάξουμε τα δάση μας»

Η εξαιρετικά δυσάρεστη και δυσχερής κατάσταση με τις πυρκαγιές που επικρατεί στη χώρα και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μέτρων πρόληψης χρονικής ισχύος μέχρι τις 9 Αυγούστου 2021, υποχρεώνουν το Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας-Ερυθρών-Οινόης να προχωρήσει στην αναβολή των προγραμματισμένων εκδηλώσεων στα Βίλια και την τέλεση της επιμνημόσυνης δέησης για τους πενήντα εκτελεσθέντες Πατριώτες στην Αγία Σωτήρα.

«Αμφότερες θα πραγματοποιηθούν σε νέες ημερομηνίες καθώς αυτές τις δύσκολες ώρες προέχει η μάχη με τις φλόγες. Όλοι μας οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί περισσότερο από ποτέ. Ζητάμε την επαγρύπνηση όλων των δημοτών κι επισκεπτών του Δήμου μας για τις επόμενες ημέρες. Για να διαφυλάξουμε και να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά τα δάση μας που πλέον αποτελούν το μεγαλύτερο πνεύμονα οξυγόνου της Αττικής», δήλωσε ο Δήμαρχος Χρήστος Ε. Στάθης.

Εν τω μεταξύ, το πρωί της Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021, κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να βεβαιωθεί ο βαθμός ετοιμότητας κι εγρήγορσης του μηχανισμού.

Ο Δήμος από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έχει τεθεί σε ετοιμότητα, προχωρώντας σε διαδοχικές δράσεις και ενέργειες πρόληψης:

1.Εντάχθηκε στο πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας «Δρυάδες» για την αποψίλωση και απομάκρυνση κλαδιών από τις περιοχές οικισμού Πανοράματος, το Πόρτο Γερμενό και τον Άγιο Νεκτάριο.

2.Ενημέρωση της ΔΕΔΔΗΕ για την απομάκρυνση κλαδιών και κοπή δέντρων (από ΔΕΔΔΗΕ) .

3. Προχώρησε στην πρόσληψη προσωπικού για πυρασφάλεια και εκτέλεση περιπολιών στα δάση του Δήμου μας .

4. Εγκατέστησε μόνιμες μονάδες πυροσβεστικής στον οικισμό Πανόραμα και στο Πόρτο Γερμενό .

5. Τοποθετήθηκαν υδροφόρες, κατόπιν αιτήματος του Δήμου προς την Περιφέρεια Αττικής, στα επαπειλούμενα σημεία των δασών μας .

6. Δόθηκε προτεραιότητα σε δρόμους που εξυπηρετούν την πρόσβαση στα δάση μας, στο έργο αγροτικής οδοποιίας που εκτελείται στο Δήμο μας .

7. Σύναψε συμβάσεις κλαδεμάτων για τον αστικό ιστό, δίνοντας προτεραιότητα στα περιαστικά δάση και στις τέσσερις (4) ενότητες του Δήμου .

8. Για πρώτη φορά εξασφαλίστηκε επιδότηση του Δήμου για την απομάκρυνση μπαζών και κλαδιών σε όλες τις ενότητες .

9. Βρίσκεται με ενεργή σύμβαση σε πλήρη ετοιμότητα για μετακίνηση πληθυσμού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου που θεσπίστηκε την Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021 κι έχει ισχύ μέχρι τις 9 Αυγούστου, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση.

Ταυτόχρονα, για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως., π.χ. οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης.

Για κάθε παράβαση, εκτός από τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται στην πρώτη περίπτωση πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και στη δεύτερη, πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.

Παράλληλα στο μήνυμα της προς τους κατοίκους της χώρας (στο 112) η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναφέρει:

«Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τις επόμενες μέρες. Αποφεύγουμε οποιαδήποτε εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε δάση και άλση. Αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις. Ειδοποιούμε αμέσως την Πυροσβεστική στο 199 αν εντοπίσουμε εστία πυρκαγιάς».

Στο διάστημα ισχύος των μέτρων, στη διάθεση των Δημοτών θα βρίσκεται καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου το τηλέφωνο 213 2014 900.

 

Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας-Ερυθρών-Οινόης

Γραφείο Τύπου

«Επαγρύπνηση για να διαφυλάξουμε τα δάση μας»
«Επαγρύπνηση για να διαφυλάξουμε τα δάση μας»
«Επαγρύπνηση για να διαφυλάξουμε τα δάση μας»
«Επαγρύπνηση για να διαφυλάξουμε τα δάση μας»
«Επαγρύπνηση για να διαφυλάξουμε τα δάση μας»
«Επαγρύπνηση για να διαφυλάξουμε τα δάση μας»

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πρόγραμμα Εθνικής Επετείου 25ης Μαρτίου 1821
Πρόγραμμα Εθνικής Επετείου 25ης Μαρτίου 1821 Βρείτε στο συνημμένο έγγραφο το πρόγραμμα εκδηλώσεων σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες για τον εορτασμό της ...
Υπέροχη διοργάνωση στην Κιάφα, με αγάπη για το ποδήλατο και τη φύση
Υπέροχη διοργάνωση στην Κιάφα, με αγάπη για το ποδήλατο και τη φύση Από απόλυτη επιτυχία στέφθηκαν οι αγώνες ποδηλάτου βουνού που διοργάνωσε ο Ποδηλατικός Σύλλογος Μάνδρας ...
Εθελοντική Αιμοδοσία στις 16 Φεβρουαρίου 2022
Εθελοντική Αιμοδοσία στις 16 Φεβρουαρίου 2022 Ο Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας-Ερυθρών-Οινόης και η Κοινωνική Υπηρεσία, σας καλούν στην 5η εθελοντική ...
Κλειστά τα σχολεία την Παρασκευή (28/1), με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα
Κλειστά τα σχολεία την Παρασκευή (28/1), με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα Ο Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας-Ερυθρών-Οινόης ενημερώνει ότι την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου οι σχολικές μονάδες ...
Κλειστά τα σχολεία την Πέμπτη (27/1), μέσω τηλεκπαίδευσης τα μαθήματα
Κλειστά τα σχολεία την Πέμπτη (27/1), μέσω τηλεκπαίδευσης τα μαθήματα Ο Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας-Ερυθρών-Οινόης ενημερώνει ότι την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου οι σχολικές μονάδες ...