Φαξ. 210 5555880
Τηλ. 213 2014900

Το Φρούριο των Ελευθερών στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Το Φρούριο των Ελευθερών που αναδεικνύει την ιστορικότητα του Δήμου μας, περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού  για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, «Τέχνες και Ψυχαγωγία» είναι ο τίτλος του κοινού θέματος σε όλη την Ευρώπη.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Υπουργείου, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019 ξενάγηση από αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής στον αρχαιολογικό χώρο των Ελευθερών με το αρχαίο φρούριο που αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα και επιβλητικότερα στον ελλαδικό χώρο.

Με αφορμή το ειδικό θέμα εορτασμού «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2019», θα γίνουν αναφορές στη γένεση του αρχαίου θεάτρου που συνδέεται στενά με τη λατρεία του θεού Διονύσου, η οποία έχει τις απαρχές της στην αρχαία πόλη των Ελευθερών. Επίσης, θα συζητηθούν έργα του Ελευθερέως Μύρωνος, ενός από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της αρχαίας γλυπτικής τέχνης.

Για πληροφορίες: τ/φ 210 3213 571, 210 3313 343, E-mail: efada@culture.gr

Λίγα λόγια για το Φρούριο και τις Ελευθερές

Όπως αναφέρει η αρχαιολόγος Ειρήνη Σβάρνα στην ιστοσελίδα odysseus.culture.gr του υπουργείου Πολιτισμού, το Φρούριο των Ελευθερών, αποτελεί ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία φρούρια στον ελλαδικό χώρο. Έχει ακανόνιστο σχήμα και ενισχύεται από 12 συνολικά πύργους. Η πρόσβαση στο Φρούριο γινόταν από δύο κύριες πύλες, στα δυτικά και στα νότιοανατολικά και τέσσερις μικρότερες πυλίδες. Οι πύργοι είναι τετράπλευροι, κατασκευασμένοι εξολοκλήρου από λίθο και είχαν δύο ορόφους. Μεταξύ των πύργων, στα ενδιάμεσα διαστήματα του τείχους διαμορφωνόταν διάδρομος. Λίθινες σκάλες οδηγούσαν από το εσωτερικό του Φρουρίου στους πύργους και στον περίδρομο.

Ο οικισμός των Ελευθερών καταλάμβανε την πεδινή έκταση στην είσοδο του περάσματος της Κάζας, ανάμεσα στο όρος Πάστρα και τον Κιθαιρώνα. Στην περιοχή του οικισμού έχουν εντοπιστεί τα κατάλοιπα ενός αρχαίου δωρικού ναού που χρονολογείται στον 4ο αι. π.Χ. και ο οποίος πιθανότατα συνδέεται με τη λατρεία του θεού Διονύσου

Γραφείο Τύπου

Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας

 

Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ιστοσελίδα odysseus.culture.gr

3 φωτογραφίες #
Σχετικές Αναρτήσεις

Τα cookies βοηθούν στη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχουμε. Με τη χρήση του ιστότοπου και των υπηρεσιών μας, αποδέχεστε την χρήση τους.Όροι χρήσης