Η κοινότητα Οινόης βρίσκεται 45 χιλιόμετρα από την Αθήνα πάνω στην παλιά εθνική οδό Αθηνών Θηβών. Κατά την απογραφή του 2001 ο πληθυσμός της ήταν 764 κάτοικοι ασχολούμενοι ως επί το πλείστον με αγροτικές εργασίες. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός αυξάνεται κατακόρυφα. Αξιοσημείωτες είναι οι ταβέρνες του χωριού οι οποίες λειτουργούν όλο το χρόνο.
Στην Οινόη τον Ιούνιο ανήμερα του Αγίου Πνεύματος γίνεται το πανηγύρι της Αγίας Τριάδος και τον Αύγουστο η "Γιορτή του Κρασιού". Στο εξωκλήσι της Παναγίας το δεκαπενταύγουστο ο "Εξωραϊστικός Σύλλογος Παναγίτσα - Μαρίζα", πραγματοποιεί εορταστικό πανηγύρι, όπως και ο "Σύλλογος Αγίου Δημητρίου" κατά τον εορτασμό της παλαιάς εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου.
Στην είσοδο του χωριού της Οινόης διασώζεται μέρος από την ιστορική «Φρυκτωρία». Σύμφωνα με το έργο του Αισχύλου «Αγαμέμνων», η άλωση της Τροίας μεταδόθηκε στις Μυκήνες με συνθηματικές φωτιές που άναψαν τη νύκτα στις κορυφές οκτώ βουνών μεταξύ των οποίων και του «Κιθαιρώνα» της Οινόης. Η «Φρυκτωρία» ήταν ένα σύστημα οπτικής επικοινωνίας για τη μετάδοση σημάτων με την αυξομείωση της φωτιάς τη νύκτα και των χρωμάτων του καπνού την ημέρα. Χρησιμοποιήθηκε από τον 5ο π.Χ. αιώνα. μέχρι το 1850 μ.Χ. για την μετάδοση πληροφοριών από χώρα σε χώρα. Οι άνθρωποι που μετέδιδαν τα μηνύματα ονομάζονταν «Φρυκτωροί» και ήταν τοποθετημένοι σε κορυφές βουνών.