Η γη των Ερυθρών έδωσε καρπούς επιτυχίας – Μια μεγάλη γιορτή παράδοσης, δημιουργίας και προόδου στη 1η Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων
Με πρωτοβουλία και όραμα του Δημάρχου Μάνδρας – Ειδυλλίας Αρμόδιου Γ. Δρίκου, οι Ερυθρές ανέδειξαν τον πλούτο της γης τους και έθεσαν τα θεμέλια ενός νέου θεσμού εξωστρέφειας και ανάπτυξης.
Η 1η Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων Ερυθρών ολοκληρώθηκε με εντυπωσιακή επιτυχία, σηματοδοτώντας την απαρχή ενός θεσμού που συνδέει την παράδοση με το μέλλον της τοπικής ανάπτυξης. Για τρεις ημέρες, οι Ερυθρές μεταμορφώθηκαν σε ένα πολύχρωμο σκηνικό ζωής, γεύσεων και πολιτισμού, όπου η καρδιά του αγροτικού κόσμου χτύπησε για πρώτη φορά δυνατά, γεμάτη περηφάνια και δημιουργικότητα.
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα προϊόντα της εύφορης γης των Ερυθρών, να συμμετάσχουν σε γευσιγνωσίες, να ανακαλύψουν τις ευεργετικές ιδιότητες της μελισσοθεραπείας, ενώ τα παιδιά βίωσαν τη χαρά της γνώσης μέσα από δημιουργικά εργαστήρια γεμάτα φαντασία και παιχνίδι.
Η κάθε γωνιά της έκθεσης ήταν μια μικρή γιορτή αυθεντικότητας και ανθρώπινης επαφής.
Η βραδιά κορυφώθηκε με μουσική και παράδοση, όταν το συγκρότημα «Πέρα Λάκα» και ο Χορευτικός Σύλλογος Ερυθρών “Το Κριεκούκι” ταξίδεψαν το κοινό με ήχους και βήματα που ξύπνησαν μνήμες και συγκίνησαν.
Τα επίσημα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν σε μια ζεστή, εορταστική ατμόσφαιρα, παρουσία πλήθους πολιτών και επίσημων προσκεκλημένων, που τίμησαν με την παρουσία τους τη νέα αυτή προσπάθεια.
Την τελετή εγκαινίων πλαισίωσαν ο Δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας κ. Αρμόδιος Γ. Δρίκος, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Γεώργιος Κώτσηρας, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Ευάγγελος Λιάκος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αντώνης Φιλλίπης και ο Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας κ. Σταμάτης Πουλής.
Η δεύτερη μέρα της έκθεσης περιελάμβανε επιστημονική ημερίδα με εξειδικευμένη θεματολογία για τις προοπτικές, την καινοτομία, την ανάπτυξη και την βιωσιμότητα του αγροτικού κόσμου των Ερυθρών και τις δυνατότητες που έχουν οι αγρότες για την ενεργειακή αξιοποίηση των αγροτικών υπολειμμάτων των καλλιεργειών τους.
Το απόγευμα του Σαββάτου ακολουθήσε η επίδειξη jiu jitsu από τους μικρούς αθλητές του Αθλητικού Ομίλου Ερυθρών. Η παρουσίαση περιλάμβανε δυναμικά σχήματα, τεχνικές αυτοάμυνας και συνδυασμούς μάχης, που κέρδισαν τον θαυμασμό του κοινού.
Την εκδήλωση της Κυριακής παρουσίασε με ιδιαίτερη θέρμη και επικοινωνιακή αύρα η παρουσιάστρια και ραδιοφωνική παραγωγός Κατερίνα Ζαρίφη, η οποία συνέβαλε στο να μετατραπεί το τριήμερο αυτό σε μια πραγματική γιορτή της γης και των ανθρώπων της.
Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Ερυθρών "Ευμενίδες" παρουσίασε και προσέφερε δωρεάν παραδοσιακά εδέσματα από αγνά τοπικά προϊόντα της γης των Ερυθρών που κατασκευάστηκαν με αγάπη και μεράκι, με τις γεύσεις να "ταξιδεύουν" το κοινό σε γευσιγνωστικές δοκιμές που ενώνουν την παράδοση με το σήμερα.
Η επιτυχία της διοργάνωσης, η συμμετοχή του κόσμου και η ζωντανή παρουσία των παραγωγών ανέδειξαν την ανάγκη ενός θεσμού που θα συνδέει τον αγροτικό μόχθο με τη σύγχρονη αναπτυξιακή προοπτική του τόπου.
Μέσα σε αυτό το κλίμα συγκίνησης, αλλά και νέας αρχής, ο Δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας, κ. Αρμόδιος Γ. Δρίκος, εξέφρασε με λόγια καρδιάς και θεσμικής ευθύνης το όραμά του για το μέλλον της έκθεσης και του αγροτικού κόσμου της περιοχής:
«Η γη των Ερυθρών κουβαλά μέσα της τη σοφία των προγόνων μας και την ελπίδα των ανθρώπων που συνεχίζουν να τη δουλεύουν με αγάπη και πίστη. Με την 1η Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων, θέσαμε τα θεμέλια ενός θεσμού που θα ενώνει κάθε χρόνο τη γη με τον άνθρωπο, την παράδοση με την πρόοδο. Η έκθεση αυτή είναι μια έμπρακτη απόδειξη πως η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να εμπνέει, να στηρίζει και να δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης για τον αγροτικό κόσμο. Νιώθω βαθιά συγκίνηση και υπερηφάνεια για όλους όσοι πίστεψαν σ’ αυτήν την ιδέα και την έκαναν πραγματικότητα. Μα πάνω απ’ όλα, αισθάνομαι χρέος να συνεχίσουμε, γιατί ο σπόρος που φυτέψαμε φέτος θα γίνει το δέντρο που θα σκιάζει τις επόμενες γενιές. Η γη των Ερυθρών δεν είναι απλώς πατρίδα – είναι τρόπος ζωής που αξίζει να ανθίσει ξανά.»
Ο Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας εκφράζει ένα μεγάλο και ειλικρινές “ευχαριστώ” σε όλους όσοι συνέβαλαν στην άψογη διοργάνωση της 1ης Έκθεσης Αγροτικών Προϊόντων: στους παραγωγούς, τους εθελοντές, το προσωπικό του Δήμου, και φυσικά τους πολίτες που με τη συμμετοχή και το χαμόγελό τους έδωσαν ψυχή και χρώμα σε αυτή τη γιορτή της γης.
Η θερμή ανταπόκριση του κόσμου και η ενθουσιώδης συμμετοχή των εκθετών αποδεικνύουν ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν ήταν μια απλή διοργάνωση, αλλά μια αναγέννηση του αγροτικού πολιτισμού των Ερυθρών.
Η 1η Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων Ερυθρών δεν ολοκληρώθηκε — γεννήθηκε. Γεννήθηκε ως μια υπόσχεση συνέχειας, εξέλιξης και δημιουργίας. Αναδείχθηκαν οι γεύσεις, οι άνθρωποι και οι αξίες ενός τόπου που ξέρει να τιμά τη γη και να ονειρεύεται το μέλλον.
Με την καθοδήγηση και το όραμα του Δημάρχου Αρμόδιου Γ. Δρίκου, ο νέος αυτός θεσμός καθιερώνεται ως σημείο αναφοράς για την αγροτική παραγωγή, τον πολιτισμό και την κοινωνική συνοχή.
Μια έκθεση που δεν άφησε απλώς αποτύπωμα — αλλά ρίζωσε στην καρδιά όλων.























